Ce este nou în Firefox Quantum, un Firefox pe care l-am așteptat cu totii

Firefox se transformă astăzi. Acum este un browser multi-proces cu un design nou, câștigând viteză, dar lăsând în urmă extensiile tradiționale Firefox. Dacă ați trecut la Google Chrome, ați putea să dați Firefox o nouă șansă. Dar, dacă deja utilizați Firefox, veti da peste schimbări mari.

Firefox Quantum este un alt nume pentru Firefox 57, pe care Mozilla la lansat pe data de 14 noiembrie 2017.



Firefox este acum mult mai rapid

Să începem cu lucrurile bune pe care toată lumea le va iubi: Firefox este acum mai rapid. Potrivit testelor Mozilla, Firefox Quantum este aproximativ de două ori mai rapid decât Firefox 52. Firefox va fi mai rapid atunci când faci totul el, de la redarea paginilor web și derularea lor, la comutarea între taburile browserului și utilizarea interfeței.

Firefox Quantum integrează tehnologia din proiectul de cercetare Servo al lui Mozilla, care este scris în limba de programare Rust. Mozilla intenționează să schimbe treptat părți din interfețele Firefox pentru noua tehnologie Servo care este mai rapidă. În Firefox Quantum, noul motor Quantum CSS, cunoscut și ca Stylo, este acum integrat în Firefox acesta putând rula în paralel pe mai multe nuclee de CPU pentru a profita mai bine de procesoarele moderne multi-core.

În termeni laici, browserul este mai nou și mai rapid.

Dezvoltatorii programului Firefox au reușit, de asemenea, să pună în mișcare fiecare părticică din browser, încercând să elimine orice situație de încetinire cu care s-ar putea întâlni.

Firefox este acum un browser multiproces (dar încă utilizează mai puțină memorie decât Chrome)

Pentru prima dată, Firefox este acum un browser adecvat pentru mai multe procese. Firefox folosea totul pentru a rula într-un singur proces, ceea ce înseamna că o pagină web lentă putea încetini întreaga interfață a browserului iar dacă o pagină web se bloca, browserul se prăbușea complet în loc de o singură filă. Cu Firefox 54, Firefox a folosit două procese: unul pentru interfața cu utilizatorul și unul pentru paginile web. Firefox Quantum utilizează și mai mult.

Cu toate acestea, Firefox Quantum nu doar copiază Chrome deschizând un nou proces pentru fiecare filă ci utilizează în mod implicit un maxim de patru procese pentru conținutul paginii web. Mozilla numește numărul “perfect” de procese pentru cei mai mulți utilizatori de Firefox și spune că face ca Firefox să utilizeze cu 30% mai puțină memorie decât Chrome.

Chiar mai bine, puteți configura numărul de procese pe care Firefox le folosește dacă doriți mai mult sau mai puțin pe PC. Pentru a găsi această opțiune, dați clic pe meniu> Options, derulați în jos până la secțiunea Performance din tabul General, debifați opțiunea “Use recommended performance settings” și modificați opțiunea “Content process limit”. Acest lucru vă permite să controlați balanța între memorie și performanță.

Nu doriți un browser cu mai multe procese? Setați limita procesului de conținut la "1" și se va comporta la fel ca ultima versiune de Firefox. Nu recomandăm totuși acest lucru, deoarece Firefox va funcționa mai bine pe computerele moderne multi-core cu mai multe procese.



Extensiile tradiționale Firefox sunt lăsate în urmă

Cum să verificați dacă extensiile voastre nu vor mai funcționa cu Firefox 57
Cu toate aceste modificări, Firefox trebuie să facă o pauză de la trecut. Extensiile tradiționale Firefox, adesea scrise în XUL, nu mai sunt acceptate. În schimb, Firefox acceptă acum numai WebExtensions, care sunt mai limitate în ceea ce pot face și sunt asemănătoare cu extensiile Google Chrome și Microsoft Edge.
De ceva timp Firefox a sprijinit atât extensiile tradiționale cât și WebExtensions  și unele dintre extensiile pe care le utilizați pot fi deja WebExtensions si vor continua să funcționeze în mod normal, însă cu toate acestea, unele extensii vor fi lăsate în urmă ca urmare a comutării.

Puteți vedea ce sa întâmplat cu extensiile făcând clic pe Meniu> Add-Ons. Extensiile de browser compatibile cu Firefox Quantum vor fi afișate in tabul Extensions, în timp ce extensiile de browser dezactivate vor apărea in tabul Legacy Extensions cu butoanele “Find a Replacement” in dreptul lor pentru a vă ajuta să găsiți o extensie nouă care poate face ceva similar.

S-ar putea să existe unele probleme în primele zile, deoarece dezvoltatorii se grăbesc să își actualizeze extensiile, dar ar trebui să puteți găsi un bun înlocuitor pentru majoritatea extensiilor care nu vor fi actualizate.

Dacă vă bazați pe o extensie care nu a fost actualizată încă, puteți trece la Firefox ESR pentru a continua să utilizați o versiune mai veche de Firefox. Acoperim acest lucru mai detaliat mai jos.


Photon Design nu este doar o temă nouă

Acum Firefox arată si diferit. Este mai mult decât o temă nouă - interfața browser-ului a fost revizuită cu ceva ce Mozilla numeste "Photon Design". Firefox Quantum funcționează mai bine cu afișaje moderne DPI de înaltă calitate. Dacă utilizați un ecran tactil, are meniuri care se vor mări automat la dimensiune atunci când atingeți ecranul - dar vor rămâne la dimensiunea normală dacă utilizați doar un mouse. Încă puteți personaliza bara de instrumente făcând clic dreapta pe ea și selectând "Customize".

Noul design este mai minimalist sau, cum ar spune unii, mai mult ca browserul Chrome. Dispune, de asemenea, de o "Library" unde sunt stocate bookmarks, history, Pocket list, downloads, synced tabs, and screenshots pe care le-ați făcut cu Firefox.


WebAssembly, Virtual Reality si Screenshots

Există și alte lucruri noi în Firefox Quantum. Dispune de suport pentru WebAssembly, proiectat pentru a fi un limbaj de programare la nivel scăzut pentru programatori ce poate fi folosit pentru a face aplicații web mult mai rapide. Acesta include, de asemenea, suport pentru WebVR, care va permite site-urilor web să profite din plin de căștile VR precum Oculus Rift și HTC Vive.

Serviciul Pocket al lui Mozilla este acum mai integrat cu Firefox și afișează articole din trend în pagina de filă nouă. Firefox adaugă, de asemenea, o nouă caracteristică pentru capturi de ecran ce face mai ușor Screenshotul site-urilor Web. Pentru a le accesa, faceți clic pe butonul "..." din bara de adrese și apoi faceți clic pe “Take a Screenshot”.






Ajutor, îmi doresc Firefox înapoi!

Aceasta este o schimbare imensă pentru Firefox, și nu toată lumea va fi fericită imediat. În special, s-ar putea să depindeți de vechile extensii Firefox care nu mai funcționează dar în acest caz, există o alternativă care vă poate împiedica.

Mozilla oferă o versiune de Firefox Extended Support, cunoscută și sub numele de Firefox ESR. Este destinat companiilor și altor organizații mari care au nevoie de un browser Firefox care merge mai lent, care primește în primul rând actualizări de securitate. Nu are actualizări la fiecare șase săptămâni.

În prezent, Firefox ESR se bazează pe Firefox 52 și va fi susținut cu actualizări de securitate până pe 26 iunie 2018. Este bazat pe Firefox 52, astfel încât extensiile mai vechi vor continua să funcționeze fără probleme și vor arăta la fel ca Firefox 52.

După 26 iunie 2018, dacă doriți să continuați să primiți actualizări de securitate va trebui să faceți upgrade la o versiune mai nouă a Firefox ESR care nu va mai suporta extensiile vechi. Asta înseamnă că Firefox ESR nu este o soluție permanentă, dar vă va permite să rămâneți pe o versiune mai veche a Firefox pentru o perioadă până când dezvoltatorii își actualizează add-on-urile și veți evalua cea mai bună cale.


Vă recomandăm să nu folosiți Firefox ESR decat dacă aveți nevoie neapărat de o extensie specifică. Firefox ESR este doar o soluție temporară, iar Firefox Quantum are tot felul de îmbunătățiri de viteză sub capota pe care orice utilizator Firefox le poate aprecia.

Post a Comment

Mai nouă Mai veche