Cum să optimizați noul browser Firefox 57 Quantum

Cum să optimizați si personalizați noul browser Firefox 57 Quantum pentru a se potrivi preferințelor voastre

Noul browser Firefox 57 Quantum de la Mozilla a fost bine primit de catre public, unele site-uri online specializate in tehnologie pretinzând că "ar putea lua poziția Chrome de rege al browserelor". Dacă vă gândiți să îl încercați, iată câteva sfaturi despre configurarea acesteia.



Precizare: Quantum acceptă numai extensii noi în stil multi-proces, astfel încât extensiile vechi nu vor funcționa în instalarea implicită. Există alternative, dar dacă depindeți de o anumită extensie, este posibil să doriți să experimentați mai întâi versiunea portabilă de Firefox a lui John T. Haller. Puteți să-l rulați de pe un stick USB sau CD în oricare versiune de Windows de la XP încoace sau pe Unix / Linux cu Wine și nu va afecta restul sistemului.

Dacă trebuie să găsiți o alternativă la extensia voastră care nu mai este compatibila cu noul Firefox, Mozilla are o pagină numită GitHub care vă poate ajuta. Cineva a creat, de asemenea, o foaie de calcul Google Docs care listează principalele extensii și vă spune dacă acestea sunt portate sau abandonate.

Utilizatorii de Firefox pot vedea care extensii au fost dezactivate apăsând Ctrl-Shift-A pentru a afișa pagina Add-ons, apoi selectați "Legacy Extensions". Aveți posibilitatea să le reactivați, mergând la "about:config", unde căutați "extensions.legacy.enabled" și modificați valoarea binară in "true". Insă, această modificare dezactivează funcția multi-proces.


 Modificări User Interface

Firefox 57 are o nouă interfață de utilizare denumită Photon, pe care o puteți modifica pentru a vă satisface cerințele, deși nu am găsit încă o modalitate simplă de a aduce înapoi filele rotunjite.

Ca de obicei, mergeți la meniul din dreapta sus și dați clic pe Options - sau, alternativ, mergeți direct la "about:preferences". Acesta este locul unde puteți seta preferințele pentru pagina de pornire, folderul de download, motoarele de căutare, notificările și așa mai departe.

Categoria General include o secțiune Performance. Dacă lăsați limita prestabilită, Quantum va utiliza patru procese. Dacă debitați această casetă, veți vedea o nouă setare, "Content process limit". Aceasta vă permite să selectați între 1 și 7 procese. Utilizarea mai multor procese poate oferi mai multă performanță, dar va folosi și mai multă memorie.

Apoi, mergeți din nou la Meniu si alegeți Customize - este elementul din meniu de sub Options.

Opțiunile cheie pentru personalizarea aspectului Firefox sunt în partea de jos a paginii. Primul este un comutator pentru "Title Bar", care este o pură preferință vizuală. A treia opțiune este "Toolbars", care vă permite să activați o bara de meniuri (pentru File, Edit, View etc) și o bara de instrumente Bookmarks. Consider că aceste opțiuni sunt utile, dar evident că au nevoie de ceva spațiu.

Următoarea setare este Themes, cu opțiunile de Light, Dark si Default. Este mai simplu să le încercați pe toate și să o alegeți pe cea pe care o doriți. Am constatat că setarea Light face mai ușor de distins diferite file.

Setarea finală este Density. Are trei opțiuni: Compact, Normal și Touch. Compact oferă cele mai subțiri Toolbar-uri iar Touch cele mai groase.


Partea de sus a paginii Customize conține cam 20 de pictograme - acestea sunt fie funcții încorporate fie extensii - pe care le puteți trage și plasa în bara de adrese. De exemplu, puteți să ridicați pictograma Save Page (nu este vizibilă de obicei) și să o puneți lângă pictograma Home din stânga casetei de adrese URL. Puteți să ridicați pictograma Home Page și să o mutați în partea dreaptă a casetei de căutare. De asemenea, puteți lăsa pictogramele în spațiul dintre liniile întrerupte, astfel încât acestea să apară într-un meniu drop-down în care acestea nu vor fi vizibile, dar vor fi accesibile cu un click.

În Firefox 57 implicit, există două "spații de tragere", câte una pe fiecare parte a casetei URL. Puteți să le eliminați luându-le cu clicul și trăgându-le în gama de pictograme, unde vor apărea ca spațiu flexibil.

Nu uitați să dați clic pe Done când ați terminat.

Există și un alt mod de a modifica interfața de utilizator, prin crearea și editarea unui fișier userChrome.css. Jefferson Scher a început să exploreze acest aspect la userchrome.org, lucru care ar putea fi util dacă sunteți un programator web.


Dimensiune tab și animații

Unul dintre avantajele browserului Firefox este că există o dimensiune minimă a filelor. Mozilla a făcut însă un pas retrograd în Quantum: a redus lățimea filei implicite de la 100px la 76px. Pentru a o schimba, mergeți la "about:config", căutați "browser.tabs.tabMinWidth", faceți dublu clic pe "Value" și schimbați-o cu mărimea pe care o doriți.

Este foarte ușor să comutați între taburile din Firefox. De exemplu, daca aveți foarte multe taburi deschise se va forma un buton cu o săgeată în jos si acesta va afișa toate taburile pe care le aveți deschise. Dați clic pe săgeată și alegeți o filă din lista verticală. Puteți introduce câteva litere în caseta de căutare (exemplu - tw găsește tabul Twitter). Puteți utiliza rotița mouse-ului pentru a le parcurge extrem de repede.

O altă personalizare pe care o puteți face prin intermediul about:config este dezactivarea animațiilor. În acest caz, căutați "toolkit.cosmeticAnimations.enabled", apoi dați dublu clic pe el și modificați valoarea in "false".

Post a Comment

Mai nouă Mai veche